Contact

Adres

NG-BLU Networks b.v.

Professor van der Waalsstraat 1
1821 BT Alkmaar

Blankenstein 148a
7943 PE Meppel

Telefoonnummer: 088-638 00 00

Email: info@ngblunetworks.nl

Contact & support

088-638 00 00

Van niet bellen naar bellen middels VoIP

27 November, 2015 14:30

Hedendaags is het hebben van een (mobiele) telefoon een absolute must. Waar enige tijd geleden nog gedacht werd dat dit slechts een luxe accessoire was, blijkt nu dat het product onmisbaar is om goed met elkaar te kunnen communiceren. Niet alleen persoonlijke communicatie, maar ook bedrijfscommunicatie kan door middel van de telefoon geoptimaliseerd worden. Maar hoe is telefonie eigenlijk ontstaan?

De ontwikkeling van de telefonie

Wanneer we het over het ontstaan van de telefonie hebben, moeten we heel wat jaren terug te tijd in: namelijk naar 1878. Het eerste digitale, elektronische communicatieapparaat werd in dat jaar ontwikkeld en staat ook wel bekend als de telegraaf. Met dit apparaat konden kleine stukjes elektriciteit over een draad verstuurd worden, die geluid maakte als zij op de plaats van bestemming arriveerde. Deze geluiden vormden samen de boodschap en moesten ontcijferd worden aan de hand van de bekende morscode.

Multiplexing

In eerste instantie kon er slechts één boodschap tegelijk verstuurd worden, maar er werd al snel ontdekt dat er meerdere berichten verstuurd konden worden als er meer frequenties ingezet werden. Deze procedure wordt ook wel multiplexing genoemd en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Door multiplexing kan er een golf aan informatie gedragen en verstuurd worden, die onze stem nabootst en daarbij over kan brengen.

De ontwikkeling van de telefonie tijdlijn

-          1878: het eerste elektronische communicatie apparaat
De eerste telefoon (de telegraaf) zorgt ervoor dat een boodschap verstuurd wordt over grote afstanden. In deze periode kan de analoog slechts één signaal per keer versturen.

-          1892: het eerste - analoge - telefonie netwerk ontstaat (Strowger switch)
Door het ontstaan van de Strowger switch kunnen meerdere lijnen met elkaar verbonden worden, waardoor een digitaal signaal middels de telefoon verstuurd kan worden. Er kunnen snel nieuwe verbindingen gemaakt worden en vanaf het moment dat er een verbinding is, begint het telefonische gesprek.

-          1948: het moderne digitale tijdperk breekt aan
Naar aanleiding van een artikel van Claude E. Shannons werd de analoge telefonie omgezet naar digitale telefonie. Dit proces is veel efficiënter dan het vorige, aangezien de berichten niet meer ‘vertaald’ hoeven te worden via de morscode.

-          1974: VoIP ontstaat
Ook VoIP ontstond door de theorieën van Shannons. Naarmate Shannons theorieën verbeterd en geïmplementeerd werden, konden diverse internet protocollen ontwikkeld worden. Denk hierbij aan TCP en IP, die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden.

-          1983: eerste glasvezel telefoonlijn
Glasvezel zorgt ervoor dat digitale signalen via licht verstuurd kunnen worden, waardoor meer dan 20.000 gesprekken gelijktijdig plaats kunnen vinden.

-          1995: eerste VoIP software wordt vrijgegeven
VoIP maakt het mogelijk om via de internetverbinding gesprekken met anderen te voeren, waardoor de traditionele analoge lijn niet meer per se gebruikt hoeft te worden. Toch kan er in sommige gevallen enkel internet geleverd worden via oude telefoonlijnen.

-          2008: mobiele telefonie diensten groeien
Het mobiele netwerk verbetert continue, waardoor de digitale signalen de mogelijkheid bieden om data en stemmen – zonder bedrading – over te brengen naar andere mobiele telefoon gebruikers. Hierdoor kan er echt afscheid genomen worden van de digitale telefoon.

-          2014: VoIP telefonie neemt toe
VoIP is vanaf dit jaar een vast onderdeel van de meeste telefonie verbindingen, aangezien de kwaliteit en functionaliteit van VoIP telefonie steeds blijft toenemen.

Wilt u meer weten over VoIP telefonie? Bekijk dan eens onze VoIP pagina.

Terug